Kemianteollisuus

Terrafame Oy

Terrafame keventää liikenteen hiilijalanjälkeä toimittamalla globaalille akkuteollisuudelle vastuullisesti tuotettuja akkukemikaaleja. Terrafamen teollisuusalueella sijaitsee yksi maailman suurimmista sähköajoneuvojen akuissa käytettävien akkukemikaalien tuotantolinjoista. Laitos pystyy tuottamaan nikkelisulfaattia noin miljoonan sähköautoon vuodessa. Terrafamen tuottaman nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on yksi teollisuuden pienimmistä.

Terrafamen integroitu, ainutlaatuinen ja energiatehokas tuotantoprosessi kaivoksesta akkukemikaaleihin sijaitsee yhdellä ja samalla teollisuusalueella. Se tarjoaa asiakkaille läpinäkyvän, jäljitettävän ja aidosti eurooppalaisen akkukemikaalien tuotantoketjun.

Terrafame Oy on perustettu vuonna 2015. Vuonna 2021 Terrafamen liikevaihto oli 378 miljoonaa euroa. Yhtiön teollisuusalueella työskentelee noin 1500 henkilöä, joista noin puolet on kumppaniyritysten työntekijöitä.

Toimipaikka

Sotkamo

Perustettu

2015

Yrityksen perustamisvuosi.

Työntekijöitä Suomessa

871

Yrityksen keskimääräinen henkilökunnan määrä vuonna 2021.

Työntekijöitä yhteensä

871

Yrityksen keskimääräinen henkilökunnan määrä yhteensä Suomessa ja ulkomailla vuonna 2021.

Liikevaihto Suomessa

378M

Yrityksen liikevaihto yhteensä Suomessa vuonna 2021.

Liikevaihto yhteensä

378M

Yrityksen liikevaihto yhteensä Suomessa ja ulkomailla vuonna 2021.

Investoinnit

118M

Yrityksen tekemien investointien määrä (€) yhteensä vuonna 2021.

Palkat

38,8M

Yrityksen maksamien palkkojen määrä (€) yhteensä vuonna 2021.

Hiilineutraaliustavoite

2039

Yritys pyrkii saavuttamaan hiilineutraa­liuden tähän vuoteen mennessä.

Miten yritys tekee hyvää?

Tuottamalla akkukemikaaleja sähköautoteollisuuteen Terrafame osallistuu liikenteen sähköistymiseen ja sitä kautta myös konkreettisiin ilmastotekoihin. Terrafamen päätuotteen nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on erittäin alhainen, mikä on etu myös Terrafamen asiakkaille. Terrafame on valtakunnallisesti ja alueellisesti erittäin merkittäjä toimija, yhtiön osuus Kainuun BKT:sta on noin 20% ja yhtiö työllistää suoraan noin 1 500 henkilöä, joista puolet on kumppaniyritysten työntekijöitä. Terrafame tekee tiivistä yhteistyötä yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa sekä tutkimuksen että koulutuksen alueella. Yhtiö tarjoaa harjoittelu- ja lopputyöpaikkoja sekä vuosittain kesätyöpaikkoja noin 100:lle nuorelle. Terrafame tukee urheilua ja paikallista yhdistystoimintaa. Terrafame käy avointa ja tiivistä keskustelua paikallisten ihmisten kanssa ja yhtiön oma teollisuuspalokunta tarjoaa turvaa myös lähikylien asukkaille.